ساختار شکست پروژه

WBS چیست؟

WBS چیست؟

به معنی ساختار شکست کار می باشد. پس از شناخت کلی نسبت به اهداف و احجام کلی پروژه باید پروژه را به واحدها، فعالیت ها و اقدامات کوچکتر تقسیم کرد.

WBS همان فعالیت های اجرایی پروژه می باشد که در قالب گروه های مختلف دسته بندی می شوند. با تعریف WBS کنترل پروژه در قالب مجموعه فعالیت های دسته بندی شده راحت تر می گردد. دسته بندی فعالیت ها این امکان را به ما می دهد تا ارتباط بین فعالیت ها، همچنین نفرات و نیازمندی های منابع مورد نیاز جهت اجرا را بهتر تشخیص داده و نسبت به تعریف آن ها اقدام کنیم.

آیا می دانید نمودار WBS را قلب پروژه می دانند چون تمام تکنیک های بعدی وابسته به آن است.

 

معیارهای انتخابی سطح شکست و نحوه ایجاد WBS

اولین قدم جهت تعریف WBS شناخت فعالیت های اجرایی پروژه می باشد. لیست فعالیت های پروژه باید به گونه ای باشد که قابل مدیریت، برنامه ریزی و کنترل باشد.

به عبارت دیگر باید فعالیت های پروژه تا اندازه ای خرد و کوچک شوند که قابل کنترل و اندازه گیری باشند.

فعالیت های پروژه را می توان با مطالعه اسناد مربوط به پروژه مانند قرارداد و نقشه های اجرایی تهیه کرد. البته بهتر است در تهیه WBS با افراد مسئول در پروژه مانند مدیر پروژه، رییس کارگاه، رییس دفتر فنی، مدیر اجرایی و … رایزنی کرد.

مشاوره با افرادی که در پروژه های مشابه  شرکت داشته اند و استفاده از اطلاعات پروژه های مشابه نیز می تواند مفید و راه گشا باشد.

پس از آنکه فعالیت های اجرایی پروژه را تهیه کردیم نوبت به دسته بندی آنها می رسد. این دسته بندی می تواند با روش های مختلف صورت بگیرد. دسته بندی فعالیت ها معمولا بر اساس نوع فعالیت ها، ناحیه جغرافیایی انجام فعالیت ها و گروه های انجام دهنده فعالیت ها انجام می شود.

بهتر است WBS را ابتدا به صورت یک نمودار درختی رسم کرده و پس از تکمیل، رفع نواقص و نهایی شدن وارد نرم افزار کنیم.

در نهایت برای متمایز کردن فعالیت ها ، به هر فعالیت یک کد WBS اختصاص می دهیم. بدین صورت که از شماره سطح و ترتیب فعالیت در ساختار WBS استفاده می کنیم.

به عنوان مثال نمودار درختی WBS برای پروژه موردی زیر آمده است.

ساختار شکست پروژه

نکاتی در مورد WBS

1-سطح آخر WBS را فعالیت ها تشکیل می دهند.

2-WBS باعث می شود تا قسمت هایی از پروژه از قلم نیفتد و یا تکرار نشود.

3-جهت انتخاب یک روش صحیح WBS ابتدا باید تعیین کنیم که چه گزارش هایی در انتهای پروژه بدهیم و چه سوالاتی از ما پرسیده خواهد شدبه عبارت دیگر آخر پروژه را بتوانیم ببینیم و سپس روش شکست را انتخاب کنیم.

4-در WBS به دنبال شناسایی کلیه قسمت های پروژه هستیم و پیش نیاز و پس نیازها و زمان بندی در این مرحله برای ماه اهمیت ندارد.

به دو WBS ای که در زیر آورده شده است دقت کنید:

ساختار شکست شماره یک

ساختار شکست شماره دو

به نظر شما کدام WBS مناسب تر است؟

در جواب باید بگوییم تفاوت آنها بستگی به این دارد که در آینده چطور بخواهیم از آنها گزارش بگیریم. به طور مثال اگر هر طبقه را به یک پیمانکار واگذار کرده باشیم، WBS اول بهتر است. اما اگر هر کدام از آیتم های سفت کاری، نازک کاری و تاسیسات را به پیمانکارهای مختلف واگذار کرده باشیم. WBS دوم بهتر است. در نتیجه برای ایجاد WBS یکی از پارامترهای مهمی که باید در نظر بگیریم نحوه ارائه گزارش و ارزیابی عملکرد در زمان کنترل پروژه است.

نکته: سعی کنید از نام های منحصر به فرد استفاده کنید. به عنوان مثال به جای WBSشماره 1 بهتر است از WBS زیر استفاده کنیم:

WBS چبست

چون در WBS فوق به عنوان مثال به جای فعالیت سفت کاری از فعالیت سفت کاری طبقه اول، سفت کاری طبقه دوم و سفت کاری طبقه سوم استفاده کرده ایم، مزیت این روش این است که در هنگام گزارش گیری یا ارتباطات، اشتباه استفاده از نام های مشابه رخ نمی دهد.

 

 

WBS چیست؟

WBS چیست؟

برنامه ریزی و کنترل پروژه چیست؟

گوگل

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *