تفسیر فهرست بها
تفسیر فهرست بها. همانطور که در جلسه قبلی آموزش متره و برآورد بهتون قول داده بودیم، امروز می خواهیم به تفسیر و توضیحات فهرست بهاء بپردازیم.
اگر برای اولین بار است که از فهرست بها استفاده می کنید این جلسه را از دست ندهید…
بعد از باز کردن دفترچه فهرست بهاء، فصول فهرست بهاء را مشاهده می کنید که در فهرست اصلی دفترچه فهرست بها آورده شده اند
هرکدام از این فصل ها دارای نامی مرتبط با نوع مصالح و کارکرد پروژه است (مثلا خاکبرداری با ماشین، کارهای چوبی و …). پس اولین گام در استفاده صحیح از فهرست بها، شناخت فصل های موجود درآن است به نحوی که امروزه مترورهای حرفه ای و آماتور به نسبت شناخت فصل ها و شماره فصل (مثل: فصل اول – عملیات تخریب) از یکدیگر متمایز می شوند.
پس شماره و عنوان هر فصل را به خاطر داشته باشید…
توضیحات اول هر فصل از فهرست بهاء چیست؟
بعد از اینکه فصل مورد نظر انتخاب شد، به سراغ آن فصل می رویم. مشاهده می کنیم که در ابتدای هر فصل توضیحاتی پیرامون نحوه استفاده از آیتم های موجود در جداول این فصل آورده شده است که توصیه می کنیم این نکات و توضیحات را به دقت مطالعه کنید چراکه همین توضیحات حاوی نحوه محاسبه قیمت های واحد مصالح مندرج در جداول فهرست بهای هر فصل است و علم به این اطلاعات شما را به یک مترور بسیار حرفه ای و تراز اول تبدیل می کند.
بعد از مطالعه دقیق توضیحات اول هر فصل و نحوه محاسبه قیمت ها، به سراغ جداول فصل می رویم. جداول فصل در برگیرنده آیتم های مورد نظر شما هستند.
اینجاست که بحث آیتم و آیتم سازی پیش می آید و مترورهای تمام عیار نهایت استفاده مالی را در پروژه ها می برند. اما خود جداول شامل چه چیز هایی هستند؟
شماره ردیف های جدول فهرست بها
به منظور سهولت دسترسی به ردیف های مورد نیاز و امکان درج ردیف جدید به ردیف های هر فصل با توجه به ماهیت آنها به گروه ها یا زیر فصل های جداگانه ای با شماره مشخص تفکیک شده است.
شماره ردیف های فهرست بها، شامل 6 رقم است که به ترتیب از سمت چپ، دو رقم اول به شماره فصل، دو رقم بعدی (رقم سوم و چهارم) به شماره گروه یا زیر فصل و دو رقم آخر (رقم پنجم و ششم) به شماره ردیف در هر گروه تخصیص داده شده است.
به طور مثال، آیتم 010101 (مربوط به بوته کنی در زمین های پوشیده شده از بوته و خارج کردن ریشه های آن از محل عملیات) در فصل اول، گروه اول و ردیف اول قرار دارد.
ردیف های پایه و غیر پایه (ستاره دار)
ردیف ها و آیتم های موجود در هر فصل به نام ردیف های پایه و ردیف های جدیدی که در حین انجام کار یا قبل از آن باید توسط شما در نظر گرفته شوند، ردیف های غیر پایه یا ستاره دار می گویند.
ردیف های ستاره دار (غیر پایه)
شرح ردیف های فهرست بها به نحوی تهیه شده است که اقلام کارهای آن رشته را پوشش می دهد.
در مواردی که مشخصات فنی و اجرایی ویژه ای مورد نیاز کار باشد که اقلام آن با شرح ردیف های فهرست بها تطبیق نکند، شرح ردیف مناسب برای آن اقلام تهیه و در انتهای گروه مربوطه با شماره ردیف جدید درج می شود.
این ردیف ها با علامت ستاره مشخص و به عنوان ردیف های ستاره دار نامیده می شوند. به ردیف های ستاره دار، ردیف های غیر پایه نیز می گویند.
بهای واحد ردیف های ستاره دار با روش آنالیز بها (متره باز) محاسبه و در برابر ردیف مورد نظر درج می شود.
همچنین بهای واحد ردیف هایی که شرح آنها در فهرست بها وجود دارد اما بدون بهای واحد هستند، جزء ردیف های ستاره دار محسوب می شوند(به تصویر زیر نگاه کنید).
آره
خوشحال میشم تا در بحث های علمی شما شرکت کنم
سلام در خدمتیم. با شماره تلگرام 09351685566 در تماس باشید.