سیویل تری دی – ترسیم خط مرکب

سیویل تری دی – ترسیم خط مرکب.در این جلسه از آموزش نرم افزار civil 3d به سراغ دستور Polyline که در منو Home و پنل Draw قرار دارد می رویم. دستور Polyline برای ترسیم خطوط شکسته و خطوط مرکب به کار برده می شود. اجازه بدید مثالی بزنم:


توجه: آیا می دانید که با یادگیری نرم افزار civil 3d چه فرصت های کاری بزرگی پیش روی شماست! هم اکنون وقت یادگیری حرفه ای و کاربردی نرم افزار civil 3d به صورت کاملا عملی و پروژه محور در قالب پروژه های راهسازی است! با یادگیری دو پکیج زیر به راحتی می توانید به این نرم افزار معروف و قدرتمند مسلط شوید.فرصت را از دست ندهید!

به همراه فایل کسب درآمد از پکیج زیر

فرض کنید که می خواهید یک مسیر کانال آب را در نرم افزار civil 3d مدل سازی کنید. همانطور که می دانید توپوگرافی منطقه و شرایط زمین شناختی یکی از مهمترین عوامل در تعیین مسیر کانال آب به شمار می رود.

به این معنی که مسیر کانال آب شما دچار شکستی ها، قوس های افقی، قوس های عمودی، افزایش قطر لوله آب در مقطعی از مسیر و … می شود.

در راهسازی هم همین طور است و مسیر جاده پر است از پیچ و خم های افقی و باریک شدن یا پهن شدن مسیر جاده.

به خاطر همین مسائلی که ذکر شد، دستور Line نمی تواند خواسته های ما را برآورده کند و از بزرگترین معایب دستور Line در civil 3d می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- عدم ترسیم قوس های افقی یا عمودی

2- عدم ترسیم خطوط ضخیم (پهن)

3- ناتوانی در یکپارچه سازی کل مسیر و تبدیل آن به یک مسیر واحد

دلایل بالا این مسئله را ایجاد می کند که با این مشکلات چطوری می تونم مسیر پر پیچ و خم و نامتقارن پروژه مدل کنم؟؟؟

راه حل بر طرف کردن این مشکلات، استفاده از دستور بسیار قدرتمندِ Polyline است! دستور Polyline بر خلاف دستور Line در نرم افزار civil 3d کاربرد بسیار فراوانی دارد و به جرات می توان گفت که اصلی تریم دستور در مدل سازی مسیر یا خط پروژه است.

این دستور با استفاده از امکاناتی که دارد تمامی نیازهای شما را برای ترسیم خطوط مرکب برآورده می کند. خطوط مرکب یعنی:

1- خطوطی که مستقیم هستند. (مانند خطوط Line)

2- خطوطی که قوسی یا منحنی شکل هستند.

3- خطوطی که دارای ضخامت هستند (خطوط پهن)

همین ویژگی ها باعث شده است تا دستور Polyline در نرم افزار civil 3d نسبت به اتوکد بیشتر مورد استفاده قرار بگیرد.

خب حالا که متوجه مفهوم و تفاوت های دو دستور Polyline و Line شدید، بهتره بریم سراغ نحوه استفاده از این دستور…

Polyline

این دستور در منو Home و پنل Draw در کنار دستور Line قرار دارد(به تصویر زیر نگاه کنید). برای اجرای این دستور به دو روش می توانید این کار را انجام دهید:

1- از طریق کلیک بر روی آیکون آن در پنل Draw (بخش بالایی)

2- از طریق تایپ کردن حروف PL در کامند لاین یا خط دستور

ترسیم خط مرکب در civil 3d

دستور را اجرا کنید. به خط دستور در پایین صفحه نگاه کنید. برنامه به شما می گه که یک نقطه شروع برای شروع ترسیم مشخص کنید.

برای این کار کافیه با کلیک کردن روی یک نقطه در صفحه، یا وارد کردن مختصات x و y این کار را انجام دهید (توصیه می کنم روی یک نقطه در صفحه کلیک کنید)

ترسیم خط مرکب در civil 3d

بعد از اینکه در نقطه شروع ترسیم را با کلیک کردن مشخص کردید، به خط فرمان در پایین صفحه برنامه دقت کنید. این دفعه دو بخش اجرای دستور برای شما نمایش داده می شود.

در بخش اول برنامه از شما می خواهد که با جهت دادن موس و حرکت دادن آن به سمت استیشن دوم و سوم و … و کلیک کردن، مسیرتان را ترسیم کنید.

اما در بخش دوم داخل کروشه دستوراتی نظیر منحنی، نیمه ضخیم، طول، برگشت به مرحله قبل و ضخیم وجود دارند. ( بر روی تصویر زیر کلیک کنید و به دقت آن را بررسی کنید)

ترسیم خط مرکب در civil 3d

اگر بخواهیم مسیر عادی را ترسیم کنیم خیلی راحت از طریق کلیک کردن و جهت دادن این کار را انجام می دهیم اما اگر در طول مسیر بخواهیم قوس یا ضخامتی به مسیر اعمال کنیم باید از دستورات داخل کروشه استفاده کنیم. به چه صورت؟

به تصویر زیر نگاه کنید! از استیشن اول تا دوم یک مسیر مستقیم و عادی داشتیم که با جهت دادن موس و کلیک کردن روی استیشن دوم این مسیر ترسیم شده است اما در استیشن های دوم به سوم و سوم به چهارم، مسیر پروژه به صورت قوسی شکل شده است.

یعنی برای اجرای قوس های محدب و مقعر از دستور Arc داخل کروشه استفاده شده است. به این صورت که حرف اول Arc یعنی a را تایپ کرده و سپس Enter را می زنیم و موس را از استیشن 2 به استیشن 3 می رسانیم و در آنجا کلیک می کنیم.

همین کار را نیز در استیشن 3 به 4 انجام می دهیم با این تفاوت که دیگر نیازی به اجرای مجدد دستور Arc نیست.

ترسیم خط مرکب در civil 3d

گاهی اوقات نیاز دارید که در مقطعی از مسیر پروژه، ضخامت خط پروژه یا مسیر را افزایش دهید. برای این کار از دستورات Halfwidth و یا Width استفاده کنید.

به این صورت که ابتدا دستور h یا w را در هنگام اجرای دستور Polyline تایپ کنید و Enter بزنید سپس اگر دستور h را اجرا کرده اید نصف ضخامت مسیر و اگر w را اجرا کرده اید کل ضخامت مسیر را واردکنید و مسیر زنی را ادامه دهید.

نکته اصلی اینجاست که هنگام اجرای این دستورات حتما حتما به خط فرمان برنامه دقت کنید و مواردی را که از شما خواسته وارد کنید.

مثلا به هنگام اجرای دستور Width از شما می خواهد که ضخامت یا پهنای اول مسیر را وارد کنید و Enter بزنید و بعد ضخامت یا پهنای انتهای مسیر را وارد کنید و Enter بزنید!

ترسیم خط مرکب در civil 3d

ترسیم خط مرکب در civil 3d

دستور پنهان؟!

به هنگام اجرای دستور Polyline و مشخص کردن اولین نقطه (نقطه شروع مسیر) دستوراتی که شما ملاحظه می کنید عبارتند از:

1- Arc (منحنی یا قوس)

2- Halfwidth (نیمه ضخیم)

3- Undo (برگشت به مرحله قبل)

4- Length (طول مسیر)

5- Width (ضخیم)

اما به هنگام مشخص کردن دومین نقطه از مسیر، دستور جدیدی تحت عنوان Close نیز در بین دستورات ظاهر می شود! این دستور چیست و چه کاربردی دارد؟

ترسیم خط مرکب در civil 3d

همانطور که از اسمش پیداست این دستور برای بسته شده شکل به کار می رود. شکل های پلیگون یا چند ضلعی! به تصویر بالا نگاه کنید.

همانطور که مشاهده می کنید با ترسیم 4 پاره خط تصمیم گرفته شده که مسیر به نقط اول خود برگردد، برای این منطور با تایپ حرف C و زدن دکمه Enter بلافاصله شکل بسته می شود. ممکنه بپرسید چه کاریه آخه؟؟

با موس و کلیک کردن روی نقطه اول این کار انجام می دیم. اما نکته اینجاست که در پروژه های راهسازی یا کانال زنی یا تونل زنی، گاهی اوقات اونقدر حجم و طول مسیر زیاد می شود که پیدا کردن نقطه اول، کار سخت و زمان بری است، اینجاست که می توانید از دستور Close استفاده کنید و در کسری از ثانیه این کار را انجام بدید.

ویدئو زیر به طور کامل و مفصل به تشریح دستور Polyline پرداخته است، توصیه اکید دارم که حتما این ویدئو را مشاهده کنید..

سیویل تری دی – ترسیم خط مرکب:

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *